دانستنی های سلامت

همه چیز درباره باید و نبایدهای اهدای خون

All-about-the-dos-and-don'ts-of-donating-blood-min

همه چیز درباره باید و نبایدهای اهدای خون

اهدای خون، یکی از مهم‌ترین روش‌های نجات انسان‌های دیگر است. اشخاصی که در سوانح رانندگی یا بر اثر بلا‌های طبیعی مانند زلزله، دچار مصدومیت می‌شوند یا کودکان و نوزادانی که دچار کم خونی هستند یا بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، همگی از انسان‌هایی هستند که برای زنده ماندن به خون هم نوعان خود نیاز دارند.

اهدای خون در درمان و پیشگیری از بیماری‌های مختلف نقش دارد، برای مثال افرادی که میزان آهن خونشان زیاد است، با خون دادن می‌توانند میزان آهن بدن خود را کنترل کنند.

تاثیرات اهدای خون در درمان بیماری‌ها و سلامتی انسان‌ها

اهدای خون به درمان مشکلات قلبی و عروقی کمک بسیاری می‌کند و به این صورت است که با کاهش میزان آهن خون، غلظت خون پایین می‌آید و احتمال گرفتگی عروق هم کاهش پیدا می‌کند.

افزایش کلسترول خون با بروز بسیاری از بیماری‌های قلبی مساوی است و با خون دادن منظم، می‌توان کلسترول خون را پایین نگه داشت و از رسوب چربی در رگ‌های خونی جلوگیری کرد.

با باز شدن رگ‌ها، احتمال سکته قلبی هم کاهش پیدا می‌کند. البته به‌طور کلی می‌توان گفت مهم‌ترین تاثیر جسمی اهدای خون، روی سیستم قلبی و عروقی بدن است.

شرایط اهداف خون

بر اساس اطلاعات ارائه شده از سمت سازمان انتقال خون کشورمان، اشخاصی که تصمیم دارند خون اهدا کنند باید دارای شرایط زیر باشند:

1. باید 18 تا 60 سال سن داشته باشند.
2. وزن بدن حتما باید حداقل 50 کیلوگرم باشد.
3. در زمان انتقال خون باید کارت شناسایی مانند پاسپورت، گواهینامه یا شناسنامه همراه خود داشته باشند.
4. حداکثر تعداد دفعات انتقال خون در زنان 3 و در مردان 4 دفعه در سال است و فاصله بین اهدای خون نباید کمتر از 8 هفته باشد.
5. در صورت داشتن سابقه بیماری نظیر آلرژی، بیماری‌های قلبی و عروقی، کم خونی، مشکلات ریوی، تشنج، صرع، اعتیاد به مواد مخدر تزریقی، حجامت و غیره، قبل از اقدام به اهدای خون با پزشک خود مشورت کنید.

چه افرادی نمی‌توانند خون خود را اهدا کنند؟

بیمارانی که مبتلا به ایدز و هپاتیت B و C یا افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا هستند که نوعی بیماری خود ایمنی محسوب می‌شود، نمی‌توانند اهدای خون انجام دهند. برخی افراد دیگر که نمی‌توانند اهدای خون انجام دهند، شامل موارد زیر می‌باشند:

• افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند.
• افرادی که در سال گذشته به آفریقا، مناطق مرکزی آمریکا یا جنوب شرق آسیا سفر کرده‌اند.
• افرادی که در یک سال گذشته بدن خود را تتو کرده‌اند.
• بیماران مبتلا به آنفولانزا یا سرماخوردگی
• زنان شیرده و باردار
• اشخاصی که مشکلات خونی مانند بیماران خونی، کمبود هموگلوبین یا کاهش سلول‌های خونی دارند.
• اگر بیماران مبتلا به دیابت توانسته باشند میزان قند خون خود را کنترل کنند، می‌توانند خون بدهند البته در صورتی که از انسولین استفاده نکنند.

فواید اهدای خون

اهدای خون نه‌تنها بر روحیه انسان تاثیر مثبتی می‌گذارد، بلکه روی جسم و سلامت بدن فرد نیز تاثیرات مثبتی به همراه دارد که شامل موارد زیر می‌باشد:

سرطان

اهدای خون در کاهش احتمال ابتلا به سرطان بسیار موثر است؛ زیرا اهدای خون برای بدن نوعی پاکسازی محسوب می‌شود و از همین جهت است که توسط متخصصان بسیار توصیه شده است.

قلب

اگر میزان آهن در بدن از حد معمول بسیار بیشتر باشد، با اهدای خون می‌توان این مقدار را تا حد زیادی کاهش داد؛ زیرا افزایش آهن در رگ‌ها، باعث جمع شدن چربی در عروق شده و در نتیجه احتمال گرفتگی رگ و بروز مشکلات قلبی افزایش می‌یابد و با اهدای خون امکان ابتلا به بیماری‌های قلبی تا 30 درصد کاهش پیدا می‌کند.
کبد
وجود کبد برای بدن بسیار مهم و ضروری است و این ارگان به متابولیسم ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها، چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها کمک می‌کند. کنترل کردن میزان آهن خون می‌تواند سلامت کبدها را تضمین کند؛ از این رو جمع شدن این ماده در کبد می‌تواند در طولانی مدت موجب بروز سیروز کبدی شود.

کنترل وزن

هر دفعه خون دادن موجب سوختن 650 کالری می‌شود؛ به همین دلیل می‌توان گفت که انتقال خون یک روش موثر برای کنترل کردن یا کاهش وزن است.

افزایش طول عمر

کمک کردن به دیگران، یکی از راه‌های افزایش طول عمر به‌حساب می‌آید. از طرفی مطالعات در زمینه ارتباط سلامت روان و جسم نشان داده است، افرادی که با اهداف نوع دوستانه، خون خود را اهدا می‌کنند، نسبت به کسانی که فقط برای حفظ سلامت خود یا مقاصد مالی خون می‌دهند در 4 سال بعد از اهدای خون کمتر با خطر مرگ بر اثر بیماری مواجه می‌شوند.

البته اگر چه اهدای خون برای سلامت افراد مفید است، اما نباید فراموش کرد که این اقدام با هدف کمک و نجات جان دیگران انجام می‌شود و با هر بار اهدای خون می‌توان زندگی 3 نفر را نجات داد.

متعادل شدن سطح آهن خون

افراد سالم و بالغ به میزان لازم آهن در بدن خود دارند و این آهن اکثرا در گلبول‌های قرمز خون و مغز استخوان جای می‌گیرد و با هر واحد اهدایی معمولا یک چهارم از مقدار آهن کم می‌شود که این میزان را می‌توان با مصرف غذاهای حاوی آهن طی هفته‌های بعد اهدای خون جبران کرد. اهدای خون به تنظیم میزان آهن و جلوگیری از جمع شدن بیش از حد آن در بدن کمک می‌کند و در صورتی‌که آهن خون از حد مجاز بالاتر باشد، این عنصر در ارگان‌های مختلف بدن جمع می‌شود و این وضعیت که تحت عنوان بیماری هموکروماتوز شناخته می‌شود به ارگان‌های بدن آسیب جدی وارد می‌کند.

نکته‌هایی که باید قبل و بعد از خون دادن بدانید!

باید قبل از اهدای خون به شرایط غذایی خود توجه کرده و از مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت قرمز استفاده کنید. قبل از اهدای خون از خوردن داروهایی مانند آسپرین خودداری کنید، به اندازه کافی بخوابید و قبل از مراجعه به مراکز اهدای خون از انجام ورزش‌های سنگین یا کارهای سنگین به‌طور جدی اجتناب نمایید.

همچنین قبل از اهدای خون از چند ساعت قبل به اندازه کافی آب بنوشید. لازم به ذکر است که نباید ناشتا خون بدهید، اگر سابقه حالت تهوع قبل از خون دادن را دارید، بهتر است مواد غذایی زیادی میل نکنید، بعد از اهدای خون مدتی روی تخت دراز بکشید و سریع از جایتان بلند نشوید، همینطور از انجام حرکات ورزشی یا کارهای سنگین دوری کرده و رانندگی نکنید.

سخن پایانی

به‌طور کلی اهدای خون یعنی زندگی دوباره به یک انسان دیگر. اهدای خون علاوه بر فوایدی که بر روی روحیات شخص می‌گذارد، بر روی سلامت بدن فرد نیز فواید بسیاری دارد که بیشترین فایده آن بر روی قلب و عروق است. این کار در اکثر کشورها، به صورت داوطلبانه انجام می‌شود.

اگر قصد خرید لوازم ارتوپدی را دارید، ما به شما سایت رپسون را معرفی می‌کنیم که در زمینه فروش محصولات توانبخشی در فعالیت هستند. همچنین شما می‌توانید در این سایت از قیمت لوازم ارتوپدی و قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی اطلاع یابید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *