دانستنی های سلامت

اثر چاقی کودکان روی سلامت استخوان، مفاصل و عضلات چیست؟

The-effect-of-childhood-obesity-on-the-health-of-bones,-joints-and-muscles-min

اثر چاقی کودکان روی سلامت استخوان، مفاصل و عضلات چیست؟

همانطور که می‌دانید چاقی می‌تواند باعث بروز و ایجاد بسیاری از مشکلات سلامتی و اجتماعی که در کودکی شروع می‌شوند و در طول زندگی ادامه پیدا کرده و شدت می‌یابند، بشود. در واقع این مشکلات شامل دیابت تیپ2، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های ریوی، سندروم متابولیک، آپنه انسدادی در خواب، اعتماد به نفس پایین و افسردگی و … می‌گردد.

تحقیقات نشان‌ می‌دهند که یکی از علت‌های اصلی افزایش وزن کودکان و نوجوانان، تغذیه نامناسب و پرخوری می‌باشد. فست‌فود، آب نبات و نوشابه متهمان اصلی هستند. در این بلاگ قصد داریم بدانیم اثر چاقی کودکان روی سلامت استخوان، مفاصل و عضلات چیست، لطفا تا انتهای بلاگ ما را همراهی نمایید.

چاقی چیست؟

بنا بر اعلام مرکز‌های کنترل و پیشگیری از بیماری، چاقی داشتن وزن اضافه نسبت به وزن مناسب برای یک قد مشخص است. البته این محدوده‌های وزنی از طریق شاخص توده بدنی کودک یا بزرگسالان مشخص می‌گردند. این شاخص نیز هر ساله بر اساس وزن، قد، سن و جنسیت کودک محاسبه می‌گردد و معمولا از 2 سالگی آغاز می‌شود.

اثرات چاقی کودکان روی سلامت استخوان، مفاصل و عضلات

به‌طور کلی چاقی در دوران کودکی می‌تواند تاثیرات مخربی بر سلامت اسکلتی عضلانی داشته باشد. کودکان چاق نسبت به سایر هم سن و سالان خود، کم‌تر فعالیت بدنی انجام می‌دهند که سبب کاهش تحرک و تمرین استخوان‌ها می‌گردد. همچنین چاقی می‌تواند موجب اختلالات در متابولیسم و ترشح هورمون‌ها شود که تاثیرات منفی بر رشد و توسعه استخوان‌ها نیز دارد.

در متن زیر به برخی دیگر از این تاثیرات خواهیم پرداخت:

• فشار زیاد بر استخوان‌ها و مفاصل

• کاهش فعالیت بدنی و کم‌تحرکی بیشتر از اندازه

• افزایش احتمال ابتلا به آرتروز در سنین جوانی

• تغییر ساختار طبیعی بدن

• اختلالات در رشد استخوانی

با توجه به این نکته‌ها، بسیار پراهمیت است که والدین و مراقبین به سلامت و فعالیت بدنی کودکانشان توجه نمایند و از ارائه رژیم غذایی سالم و تشویق به فعالیت‌های ورزشی منظم جهت جلوگیری و پیشگیری از افزایش وزن بیش از حد و حفظ سلامت اسکلتی-عضلانی کودکان مطمئن شوند.

روش‌های پیشگیری از چاقی و عوارض آن چیست؟

برای پیشگیری از چاق شدن هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان روش‌های بسیار زیادی وجود دارد. در واقع پیشگیری از چاقی در سنین پایین آغاز می‌گردد. در متن زیر به روش‌های پیشگیری از چاقی برای کودکان می‌پردازیم، لطفا به موارد زیر توجه لازم را داشته باشید:

• در صورت امکان به نوزادان شیر مادر دهید، تغذیه‌ با شیر مادر با کاهش خطر چاقی در دوران کودکی کاملا مرتبط است.

• به کودکان در حال رشد به اندازه کافی غذا دهید، کودکان نوپا به غذای زیادی احتیاج ندارند. از سنین 1 تا 3 سالگی، کالری دریافتی اضافی هر کودک به‌ازای افزایش هر اینچ قد تنها 40 کالری است.

• از همان اول کودک را با غذاهای سالمی آشنا کنید، کودک خود را حتما تشویق نمایید که از سن پایین میوه‌ها، سبزیجات و پروتئین‌های گوناگون را امتحان نماید. بدین ترتیب با افزایش سن، احتمال دارد که این غذاهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجاند.

• کودک خود را تشویق نمایید که در هنگام گرسنگی به آرامی غذا بخورند.

• غذاهای ناسالم را در خانه محدود نمایید.

• مراقب غذاها و خوراکی‌هایی که کودک شما در خارج از منزل به عنوان مثال در مدرسه می‌خورد باشید.

• غذاهای فرآوری شده و شیرین کم‌تری مصرف کنید، خیلی از غذاهای فرآوری شده حاوی چربی، نمک و قند هستند که می‌توانند منجر به پرخوری شوند.

• روی خوردن غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین تمرکز نمایید، شاخص گلیسمی (GI) مقیاسی می‌باشد که جهت اندازه‌گیری سرعت افزایش قند خون به وسیله یک ماده غذایی خاص به کار گرفته می‌شود. در واقع تمرکز بر غذاهایی با GI پایین نیز می‌تواند به ثابت نگه داشتن سطح قند خون کمک زیادی کند.

• از تنش و اضطراب پرهیز کنید.

• ورزش‌های هوازی انجام دهید.

تاثیر چاقی در استخوان‌ها چطور است؟

ارتباط بسیار پیچیده‌ای بین چاقی و پوکی استخوان وجود دارد. چاقی یکی از عوامل خطرساز برای سلامت استخوان‌ها در کودکان و همچنین افراد مسن است. در حقیقت چاقی باعث می‌شود که هورمون‌های تنظیم‌کننده‌ استخوان تغییر کند. اشخاصی که چاق هستند امکان دارد راحت‌تر زمین بخورند. کسانی که اضافه وزن دارند، در رفتگی مفصل زانو زمانی که استخوان ران پا از استخوان‌های ساق جدا می‌شود، در آن‌ها شایع‌تر است.

با افزایش وزن احتمال مبتلا شدن به سندروم درد مزمن (درد طولانی مدت) افزایش می‌یابد. آن‌هایی که چاق هستند 2 برابر بیشتر از افرادی که وزن طبیعی دارند، بیشتر در معرض درد طولانی مدت قرار می‌گیرند. مصرف چربی زیاد با جذب کلسیم روده‌ای امکان دارد تداخل داشته باشد؛ درنتیجه سبب کاهش کلسیم برای تشکیل استخوان شود.

عوامل چاقی در کودکان

همانطور که بیان شد چاقی در نتیجه خوردن مقدار زیاد کالری و نداشتن فعالیت فیزیکی کافی (انرژی ورودی زیاد و انرژی خروجی کم) می‌باشد. در این صورت علت واقعی چاقی بیشتر پیچیده‌تر است. در حقیقت ترکیبی از ژنتیک، سطح فعالیت، رژیم غذایی و محیطی که کودک در آن زندگی و بازی می‌کند، می‌تواند در وزن بسیار موثر باشد.

به عنوان مثال، چنانچه کودک یک والد چاق داشته باشد، احتمال این که کودک هم دارای حجم توده بدنی در طیف چاق باشد نیز 3 برابر بیشتر می‌شود. در متن زیر به عوامل محیطی که امکان دارد بر روی افزایش وزن کودکان و افراد در سن بلوغ تاثیرگذار باشد اشاره خواهیم کرد:

• عدم وجود فعالیت فیزیکی باکیفیت و روزانه در مدارس

• تبلیغ خوراکی‌های مضر

• افزایش حجم غذای سرو شده

• محدودیت دسترسی به غذای سالم

• نبود فضای ایمن و قابل استفاده در خیلی از جوامع برای بازی کردن و فعالیت

• در دسترس بودن نوشیدنی‌های شیرین

برای بعضی از کودکان امکان دارد افزایش وزن ناشی از یک بیماری باشد. بیماری‌هایی که امکان دارد سبب افزایش وزن شوند یا در ایجاد آن نقش زیادی داشته باشند که شامل کم‌کاری تیروئید، سندورم کوشینگ، سندورم پرادر ویلی و سندورم کلاین فلتر هستند. داشتن یک سبک زندگی کم‌تحرک امکان دارد در افزایش وزن کودکان و افراد در سن بلوغ نقش داشته باشد.

آیا چاقی در کودکی می‌تواند منجر به کمر درد و آرتروز در جوانی شود؟

بله، چاقی می‌تواند موجب افزایش فشار بر روی ناحیه کمر و مفاصل گردد که منجر به کمر درد و آرتروز در رده سنی جوانی یا همان حدود 19 سالگی به بعد شود.

سخن پایانی

در این بلاگ اطلاعات مفیدی درباره اثرات چاقی روی سلامت استخوان، مفاصل و عضلات کسب نمودید و دانستید که به عنوان والدین نباید اجازه اضافه وزن بیشتر از اندازه به کودک خود دهید و حتما در نظر داشته باشید که خوردن غذاهای مضر و تنقلات چاقی، هیچ سودی برای کودکتان ندارد و همچنین موجب بیماری‌های اسکلتی عضلانی می‌شود.

برای حفظ سلامت استخوان‌ها در کودکان نیز توصیه می‌کنیم که به حفظ وزن مناسب، انجام فعالیت بدنی منظم و مصرف مواد غذایی سالم مغذی توجه نمایند. شما عزیزان می‌توانید برای اطلاع از قیمت لوازم ارتوپدی، قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی از همین سایت برند اتسی به راحتی اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *