زخم بستر چیست و چطور میتوان از آن پیشگیری کرد
افرادی که به هر دلیلی مجبور به استراحتهای طولانی مدت در تخت میشوند، خطر ابتلا به زخم بستر در آنها افزایش مییابد. برای مثال، بیمارانی که مبتلا به ضایعه نخاعی، انواع شکستگیها، کهولت سن، آلزایمر، سکته مغزی، بیماران بستری در ICU، CCU و غیره هستند، احتمال مبتلا شدن آنها به زخم بستر بسیار بالا است.
زخم بستر بیشتر در نقاطی رخ میدهد که ساکروم یا همان استخوان دنبالچه، پاشنههای پا، کتفها و سایر نقاط تحت فشار باشند. در این مقاله قصد داریم به جستوجو و بررسی زخم بستر و روشهای پیشگیری از آن بپردازیم؛ لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
زخم بستر چیست؟
زخم بستر یک نوع بیماری پوستی محسوب میشود و با نامهای دیگر مانند زخمهای فشاری یا زخمهای تحت فشار نیز از آن یاد میشود. افرادی که به علت بیماریهای مختلف مجبور به کمتحرکی هستند، به زخم بستر مبتلا میشوند. این زخم اکثرا بر روی پوستی که قسمتهای استخوانی بدن را پوشش میدهد که شامل مچ پا، پاشنه، باسن و دنبالچه اتفاق میافتد.
اگر چه زخم بستر در اکثر موارد در افراد مسن اتفاق میافتد اما باید بدانید که به سن خاصی مربوط نمیشود و در افرادی که از لحاظ حرکتی دچار مشکل هستند، میتواند به وجود بیاید. زخم بستر در مراحل اولیه، درمان میشود و برای فرد مشکلاتی بهوجود نمیآورد.
در واقع زخم بستر به دلیل قطعشدن یا کاهش جریان خون به ناحیه زخمی، ایجاد میشود. فشار مستقیم و طولانی مدت بر روی بافتها، خونرسانی به ناحیه زیرین پوست را دچار اختلال کرده و زخم بستر را ایجاد میکند و زخم بستر اکثرا با التهاب و قرمزی همراه است. این بیماری قابل درمان بوده و با به کارگیری چند مورد، میتوانید به درمان این عارضه بپردازید. شما میتوانید برای اطلاع از قیمت لوازم ارتوپدی و خرید آن، از همین صفحه اقدام کنید.
روشهایی برای پیشگیری از بروز زخم بستر
از آنجایی که زخم بستر به دلیل کم تحرکی بهوجود میآید، میتوانید با دانستن راههای پیشگیری آن خود را از دست این عارضه نجات دهید. روشهای پیشگیری از بروز زخم بستر شامل موارد زیر میباشد:
• موثرترین و مهمترین روش در پیشگیری از شکل گیری زخم بستر، تغییر پوزیشن بیمار هر 2 ساعت یکبار است
• در زمان تغییر پوزیشن باید سعی کنیم که نیروی کششی بر روی نواحی Highrisk اعمال نشود
• تعویض به موقع پوشک برای جلوگیری از ریختن ادرار و مدفوع بر روی پوست و ایجاد سوختگی
• شستوشو با آب گرم و صابون به صورت روزانه انجام شود
• تغذیه پر ویتامین و پر پروتئین به همراه آب و مواد معدنی، کمک بسیاری در بهبود زخم میکند
• بهتر است بدن فرد بیمار، ورزش داده شود تا گردش خون افزایش پیدا کند و از ایجاد زخم بستر پیشگیری شود
• افرادی که مبتلا به زخم بستر هستند و سیگار میکشند، حتما باید ترک کنند و حتی نباید در معرض دود سیگار هم قرار بگیرند
• پوست فرد مبتلا، باید تمیز و خشک نگهداری شود
• وضعیت پوست افراد مبتلا به زخم بستر، باید هر روز تحت بررسی قرار گیرد
زخم بستر پس از گذشت چند روز ایجاد میشود؟
این نوع بیماری پوستی اکثرا در افرادی ایجاد میشود که بیماری آنها، تواناییشان را در تحرک و انجام کارهای روزمره محدود کرده و یا آن دسته از افرادی که بیشتر وقت خود را در صندلی یا تخت سپری میکنند. برای مثال، افراد مبتلا به فلج مغزی-نخاعی، بیماری یا ضعف، بیشترین خطر ابتلا شدن به زخم بستر را دارند.
لازم به ذکر است که این بیماری میتواند به سرعت زیادی گسترش پیدا کند. اما در برخی از اشخاص که این بیماری خیلی عمقی باشد، درمانی ندارد. برای اطلاع از قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی از همین سایت(رپسون) اقدام کنید.
علائمهای زخم بستر
هر بیماری دارای نشانههایی برای هشدار است که فرد را از وجود بیماری آگاه کند. نشانههای هشدار دهنده زخم بستر شامل مواردی مانند ورم، تغییرات غیر عادی در پوست یا بافت، تخلیههای چرک مانند، مبتلا شدن به عفونت، پوسته پوسته شدن، دون دون شدن پوست، منطقهای از پوست در هنگام لمس کردن سردتر یا گرمتر از مناطق دیگر بدن و حساسشدن فرد به لمس پوست است.
دلایل مبتلا شدن به زخم بستر
زخم بستر به دلیل فشار روی پوست، که جریان خون را به پوست محدود میکند، به وجود میآید. محدودیت حرکت میتواند پوست بدن انسان را آسیبپذیر کند. در ادامه قصد داریم شما را با دلایلی که موجب زخم بستر میشوند، آشنا کنیم:
فشار
فشار ثابت و مستقل در هر بخشی از بدن شما میتواند خونرسانی به بافتها را کاهش دهد. جریان خون برای انتقال اکسیژن و سایر مواد مغذی به بافتها واجب و ضروری است. قطع جریان بیش از 3 ساعت موجب آسیب پوست و بافت مجاور و در نهایت مرگ سلولی میشود.
برای افرادی که دچار محدودیتهای حرکتی هستند، این نوع فشار در مناطقی از پوست روی استخوان که بهطور کامل با عضلات یا چربی پوشیده نشدهاند مانند دنبالچه، ستون فقرات، کمربند شانهای، باسن، پاشنه و آرنج اتفاق میافتد.
تنش برشی
این اتفاق زمانی رخ میدهد که دو سطح، در جهت مخالف یکدیگر حرکت کنند. برای مثال، زمانی که سر یک تخت بالا برده شده و دارای شیب است، شما میتوانید به پایین سر بخورید. همانطور که دنبالچه به سمت پایین حرکت میکند، پوست مجاور استخوان ممکن است در جای خود ثابت بماند (به نوعی در جهت مخالف همدیگر حرکت میکنند).
اصطحکاک
این مورد زمانی رخ میدهد که پوست بر روی لباس یا ملافه کشیده شود که میتواند پوست را بسیار آسیبپذیر کند. مخصوصا اگر پوست فرد مبتلا مرطوب باشد، امکان رخ دادن آن بسیار افزایش مییابد.
درمان زخم بستر به چه روشی انجام میشود؟
درمان زخم بستر با توجه به مرحلهای که زخم در آن قرار دارد، توسط پزشک متخصص باید انجام شود. زمانی که زخم باز میشود، درمان آن سختتر میشود. برای درمان زخم بستر از روشهایی مانند برداشتن فشار از ناحیه آسیبدیده، محافظت از زخمها و پانسمان کردن آنها، تمیز و پاکسازی زخمها، رژیم غذایی سالم و مقوی، برداشتن بافتهای آسیبدیده از روی زخم، پیوند پوست سالم به ناحیه زخم شده، استفاده از فشار منفی برای درمان این عارضه که با استفاده از دستگاه مکنده انجام میشود و مصرف آنتی بیوتیک برای درمان و جلوگیری از عفونتها استفاده میشود.
البته لازم به ذکر است که اگر فرد بیمار، بیاختیاری ادرار یا مدفوع داشته باشد، ترمیم زخم بستر سختتر خواهد بود؛ زیرا ناحیه مربوطه مدام مرطوب میشود و رطوبت احتمال عفونت باکتریایی را به سرعت افزایش میدهد. راهکارهایی مانند زمانبندی در اجابت مزاج، تعویض بهموقع پوشک، استفاده از لوسیونهای مراقبتی روی پوست سالم بسیار کارآمد است و موجب بهبودی سریعتر زخمها میشود.
ترمیم زخم بستر ممکن است روزها، ماهها و یا حتی سالها نیز طول بکشد. زخم بستر اگر عفونی شود، میتواند باعث بروز تب و لرز در فرد بیمار شده و همچنین در شرایطی ممکن است عفونت در بدن فرد پخش شود و مشکلات قلبی بهوجود آورده و موجب ضعف عمومی در بدن شود.
سخن پایانی
زخم بستر، یک بیماری پوستی است و در افرادی که به هر علتی کمتحرک هستند و دارای بیماریهایی هستند که ضعف در راه رفتن دارند، ایجاد میشود. در واقع این عارضه به دلیل کاهش یا قطع شدن جریان خون به ناحیه زخم خود را نمایش میدهد. این بیماری بهگونهای است که اگر سریع متوجه آن شوید، قابل درمان است. در این مقاله به معرفی و پیشگیری زخم بستر پرداختهایم. از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید متشکریم. شما عزیزان میتوانید برای اطلاع از قیمت لوازم ارتوپدی، قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی از همین سایت برند اتسی به راحتی اقدام کنید.