توصیههایی برای قبل و بعد از جراحی اسکولیوز
به هرگونه انحراف غیرطبیعی در ستون فقرات، اسکولیوز گفته میشود. برای درمان اسکولیوز، از جراحی همجوشی ستون فقرات استفاده میکنند. در این عمل جراحی، با استفاده از ایمپلنت فلزی و میلهها و اتصال آن به استخوانهای ستون فقرات، انحنا را اصلاح کرده و استخوان را در جای درست خود نگه میدارند تا بدین ترتیب، ستون فقرات صاف شود. منظور ما از اسکولیوز، انحنای ناهنجار در ستون فقرات میباشد و اصولا با تغییر ظاهر کمر مشخص میشود.
در حالت کلی شکل طبیعی ستون فقرات، یک منحنی در بالای شانه و منحنی دیگر در قسمت تحتانی کمر است. اگر ستون فقرات به شکل S یا C باشد، درمییابیم که فرد مبتلا به اسکولیوز است. این عارضه درمان دارد و با انجام عمل جراحی اسکولیوز، فرد درمان میشود. البته لازم به ذکر است که در این میان فرد باید از مراقبتهای قبل و بعد عمل، اطلاع داشته باشد. در ادامه قصد داریم توصیههای قبل و بعد از جراحی اسکولیوز را برای شما شرح دهیم؛ لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
اسکولیوز چیست؟
اسکولیوز موجب خم شدن ستون فقرات از یک سمت میشود و همین موضوع میتواند بر هر قسمت از ستون فقرات تاثیر بگذارد، اما شایعترین مناطق در سطح قفسه سینه و قسمت تحتانی کمر میباشد. این عارضه ممکن است در کودکان نیز ظاهر شود که در بیشتر موارد، درمان نیاز نیست؛ زیرا منحنی، خود را با رشد اصلاح میکند.
با این حال، بر اساس سن کودک و میزان انحنا، اغلب فیزیوتراپی توصیه میشود. البته لازم است بدانید که تعداد بسیار کمی از بیمارانی که مبتلا به اسکولیوز هستند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. از عوارض این بیماری میتوان به دردهای مزمن، کمبودهای تنفسی یا ناتوانی در ورزش و … اشاره کرد.
علائم این بیماری در نوزادان با برآمدگی در یک طرف سینه همراه است و این بیماری در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. افرادی که به اسکولیوز مبتلا هستند، یک منحنی C یا S مانند در ستون فقرات خود دارند. این مشکل میتواند در هر سنی ظاهر شود، اما معمولا از سنین 10 تا 12 سالگی یا در دوران نوجوانی خود را نشان میدهد. دلایل این مشکل بهطور دقیق مشخص نیست، اما در برخی موارد با فلج مغزی، دیستروفی عضلانی، نقص هنگام تولد یا اسپینا بیفیدا مرتبط هستند. منحنی در برخی شرایط دائمی بوده و ممکن است ناشی از شرایط دیگری باشد. منحنی در مواقعی به صورت موقت و گذرا است و با گذشت زمان از بین میرود.
توصیههای قبل از انجام عمل اسکولیوز
افرادی که مبتلا به اسکولیوز هستند و میخواهند برای جراحی اقدام کنند، باید قبل از انجام عمل به یک سری توصیهها توجه کنند که این توصیهها شامل موارد زیر میباشد:
• پیش از انجام جراحی اسکولیوز، در خصوص مصرف هرگونه دارو، گیاهان دارویی یا مکملهای مختلف باید با پزشک خود مشورت کنید.
• مصرف برخی داروها پیش از عمل ممنوع میباشد که شامل ناپروکسن، آسپرین، ایبوپروفن و… است.
• معاینه فنی و فیزیکی کامل، باید توسط خود پزشک انجام شود.
• بیمار با راهکارهای محافظت از ستون فقرات اعم از نحوه درست نشستن و ایستادن آشنا گردد.
• روند جراحی باید بهصورت کامل و دقیق برای بیمار شرح داده شود.
• به مدت 6 تا 12 ساعت پیش از انجام عمل جراحی، باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کنید.
• در عمل اسکولیوز، فرد تحت بیهوشی کامل و عمومی قرار میگیرد.
توصیههای بعد از انجام عمل اسکولیوز
پس از انجام عمل اسکولیوز، شما باید بتوانید در مسافتهای کوتاه قدم بزنید و از چند پله بالا و پایین بروید و خودتان از سرویس بهداشتی، بدون نیاز به کمک شخص دیگر استفاده کنید. پس از عمل جراحی اسکولیوز، به تدریج درد کاهش مییابد؛ زیرا بدن برای بهبودی نیاز به زمان دارد از همین جهت باید تا جایی که برایتان مقدور است در خانه استراحت کنید.
بعد از انجام این عمل، دکتر شما برایتان مسکنهایی تجویز میکند که باعث کنترل دردتان میشود. ممکن است احساس درد در عضلات، مخصوصا در ناحیهی شانه داشته باشید که طبیعی است و جای نگرانی ندارد. درد و بیحسی چند ماه پس از جراحی در اطراف ناحیه برش به دلیل کشش پوست در هنگام جراحی است و هیچ نوع آسیب عصبی دائمی را نشان نمیدهد.
در زمان دراز کشیدن در تختخواب یا تکیه دادن به پشت باید راحت باشید. در غیر این صورت، باید موقعیت خود را تغییر دهید از طرفی 8 هفته اول پس از جراحی، نباید اجسام سنگین بلند کنید؛ زیرا این کار موجب فشار و درد در قسمت کمر میشود. سعی کنید به مدت زمان 6 تا 8 هفته از ایستادن به مدت طولانی، پختوپز، اتو کشیدن، شستوشو، ورزش کردن یا فعالیتهای دیگر خودداری کنید.
معرفی انواع انحراف ستون فقرات
انحراف ستون فقرات یکی از اتفاقهای مهمی است که میتواند به دلایل متفاوتی برای فرد رخ دهد. در ادامه، برخی از انواع انحراف ستون فقرات را برای شما شرح خواهیم داد:
انحراف لوردوز یا گودی کمر
در این نوع انحراف، انحنای زیادی در بخش فقرات لوردوز وجود دارد که ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی یا مشکلاتی مانند کمر درد برای فرد رخ دهد.
انحراف کیفوز
در این نوع انحراف، ستون فقرات به شکل حرف C به سمت عقب خم میشوند. در واقع ستون فقرات از سینه و گردن به شکل قوز شدید خود را نشان میدهد که این حالت معمولا در اشخاصی که سن آنها بالا رفته است، دیده میشود.
انحراف اسکولیوز
در این حالت، فقرات به سمت چپ یا راست خم میشود، که میتواند به صورت معمولی یا پیچیده باشد. اسکولیوز میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند مشکلات ژنتیکی، عوامل محیطی یا بیماریهای دیگر رخ دهد.
تشخیص اسکولیز چگونه انجام میشود؟
عارضه اسکولیز، معمولا در سنین پایینتر قابل تشخیص و درمان است. بررسی نمودار رشد یک کودک و انجام معاینات بالینی در تشخیص آن موثر است؛ زیرا در معاینه بالینی، جراح مغز و اعصاب ممکن است از فرد بخواهد تا بایستد و یا به سمت جلو خم شود و بازوهای خود را آویزان کند تا بتواند احتمال برجستگی یک طرف سینه را تشخیص دهد. همچنین، معاینات عصبی برای بررسی ضعفهای عضلانی، بیحسی و رفلکسهای غیر طبیعی تجویز میگردد.
عکسبرداری با اشعه ایکس نیز میتواند تشخیص اسکولیوز و شدت آن را تایید کند. از طرفی سونوگرافی، گزینه دیگری برای تشخیص اسکولیوز است؛ اگر چه دقت سونوگرافی در تعیین شدت منحنی مقداری پایین بوده و در صورتی که فردی به علت بیماریهای زمینهای مانند ناهنجاری نخاع، به اسکولیوز مبتلا شده باشد، تصویربرداری ام آر آی نیز میتواند گزینه مناسبی برای تشخیص اسکولیوز باشد.
سخن پایانی
در حالت کلی به هرگونه انحراف غیرطبیعی ستون فقرات، اسکولیوز گفته میشود؛ البته شدت انحنای غیر طبیعی میتواند متفاوت باشد. این عارضه ممکن است به دلایل ناشناخته و یا به دلیل انجام حرکات نامناسب در برخاستن، نشستن و… ایجاد شود. انجام عمل جراحی اسکولیوز، توسط جراح ستون فقرات از مهمترین گزینههای درمانی است.
این جراحی در افرادی که اسکلت آنها تکمیل و بالغ شده و دارای انحنای بیشتر از 45 درجه است و یا در کودکان در حال رشدی که انحنای ستون فقرات آنها بیشتر از 40 درجه است، انجام میشود. برای اطلاع از قیمت لوازم ارتوپدی و قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی میتوانید از همین صفحه اقدام کنید.
شما عزیزان میتوانید برای اطلاع از قیمت لوازم ارتوپدی، قیمت لوازم کمک حرکتی و توانبخشی از همین سایت برند اتسی به راحتی اقدام کنید.